به گزارش سلام لردگان ، انديشکده بانفوذ آمريکايي شوراي روابط خارجي در مجموعه نشستهاي خود که درباره موضوعات عمده پيش روي دولت کنوني و رئيس جمهوري آمريکا در حوزه سياست خارجي برگزار کرد، جلسهاي نيز درباره برنامه هستهاي ايران ترتيب داد که با شرکت افرادي مانند «جيمز دابينز» از ديپلماتهاي برجسته آمريکايي، دريادار «ويليام فالون» از فرماندهان ارشد آمريکا و «کريم سجادپور» کارشناس مسايل ايران برگزار شد.
* گفتوگوهاي ايران و گروه 1+5 تا بعد از انتخابات ادامه خواهد داشت
در اين نشست، جيمز دابينز در پاسخ به سوالي درباره نشست اخير ميان ايران و گروه 1+5 در آلماتي قزاقستان و اين که آيا آنها احتمال توافقي واقعي ميان دو طرف مذاکره مشاهده ميکنند يا خير، گفت که به نظر او دو طرف دستکم تا انتخابات رياست جمهوري ايران به گفتوگوها ادامه خواهند داد و مردم نيز انتظار پيشرفت خاص را در کار تا بعد از انتخابات ندارند.
او با اشاره به کاهش سطح خواستههاي گروه 1+5 از ايران از جمله تعليق فعاليت غنيسازي در فردو به عوض توقف کامل غنيسازي ايران گفت که اين خواستهها به عنوان بخشي از يک توافق نهايي نيست بلکه تنها يک بخش از نخستين مرحله از حرکت به سوي توافق نهايي است.
دريادار فالون نيز اعتقاد دارد بايد تا برگزاري انتخابات ايران صبر کرد و ديد چه اتفاقي ميافتد. فالون تصريح کرد که به نظر وي تا پايان سال جاري اتفاق خاصي نخواهد افتاد ولي در عين حال گفت که خوشبختانه طرفين مذاکره به اين درک رسيدهاند که در نهايت بايد مباحثات انجام شود تا به نوعي پيشرفتي در کار حاصل شود.
* نقش تعيين کننده رهبري ايران در تصميم درباره تعامل با آمريکا دارد
کريم سجادپور در پاسخ به سوالي درباره اين که آيا واقعا ايران تمايل دارد وارد مذاکرهاي شود که ممکن است به توافق نهايي ختم شود يا خير، از مقام معظم رهبري به عنوان فردي ياد کرد که نقش تعيين کننده در زمينه مذاکره با آمريکا دارد و تصريح کرد: از نظر رهبر ايران، ايدهآلهاي انقلاب و ايدهآلهاي جمهوري اسلامي ايران بر سه رکن اساسي استوار است. اين ارکان عبارتند از دشمني با آمريکا و رد سلطه آن، دشمني با اسرائيل و مسئله حجاب براي زنان که سمبل عفاف اسلامي است.
وي با اشاره به تفکر سياستمداران غربي مبني بر اين که اگر آمريکا با ايران وارد تعامل شود و ايران را بار ديگر در جامعه جهاني و اقتصاد دنيا وارد کند، اين امر موجب تغييرات سياسي در داخل ايران خواهد شد، گفت: به نظر من سادهلوحي است که فکر کنيم آيتالله خامنهاي به اين تفکر [غربيها] واقف نبوده و گام در اين راه نهد چرا که گام نهادن در اين راه بر خلاف منافع نظام خواهد بود.
* ايرانيها فرهنگ غربي را مخالف با ارکان انقلاب ميدانند
دريادار فالون در ارايه نظر خود درباره امکان توافق بزرگ ميان ايران و غرب با اشاره به اصول ضدغرب و ضدسکولاريسم انقلاب اسلامي از زمان پيروزي انقلاب گفت که ضدغرب بدون به معني ضديت با لس آنجلس يا سواحل غربي آمريکا نيست بلکه مخالفت با فرهنگ غربي است که ايرانيها آن را در تضاد با تعصبات مذهبي خود ميدانند و اين ها از ارکان انقلاب اسلامي هستند.
دريادار فالون در ادامه گفت که اکنون در مقام مقايسه با زمان انقلاب تاکنون تغيير خاصي در ايران ايجاد نشده بجز اين که مواضع نخبگان حاکم کشور يعني روحانيون کشور اکنون با گذشته فرق کرده است. به هر حال فالون اعتقاد دارد دستيابي به توافق و تعامل بزرگ ميان ايران و غرب تا آيندهاي نزديک قابل دسترس نيست.
* تحريمها به تنهايي حلال مشکل ايران نيست
در بخشي ديگر از اين نشست بحث تحريمها و تأثير آن بر ايران پيش آمد و اين سوال مطرح شد که آيا آمريکا بايد بر فشار تحريمها عليه ايران بيفزايد يا خير؟ دريادار فالون در اين باره گفت: فکر نميکنم که تحريمها به خودي خود حلال مشکل باشند. بلکه يک ابزار هستند. سابقهاي طولاني در ميان است که نشان ميدهد تحريمها مؤثر نبودهاند اما به هر حال شکي در اين نيست که فشارهايي نيز [بر ايران] وارد کردهاند.
وي با اشاره به اهميت تأثيرگذاري تحريمها به مقامات آمريکايي توصيه کرد که تلاش کنند عده بيشتري را در راه تحريمها بخصوص عليه بخش نفت و گاز ايران همراه سازند.
* آمريکا با تحريم ايران در حقيقت دوستان خود را تحريم کرده است
دابينز نيز درباره تحريمهاي اعمال شده از سوي آمريکا عليه ايران گفت: به نظر من ما بايد درک کنيم که خودمان داد و ستدي با ايران نداريم. ما هيچ رابطه تجاري و هيچ گونه رابطه مالي با ايران نداريم. از اين رو تحريمهاي آمريکا اساساً تحريم عليه دوستان آمريکا و تهديد آنها به اين امر است که اگر با تهران تجارت داشته باشند، جريمه خواهند شد. اين تحريمها تا زماني کارايي دارند که دوستان ما تمايل داشته باشند با آن همراهي کرده و به نزد ما عنوان کنند که آنها نيز با آن تحريمها موافق هستند.
وي ادامه داد: از اين رو محدوديتي که اين تحريمها دارند اين است که کارايي آنها بستگي به موافقت دوستان آمريکا به همراهي با آن دارد چرا که آمريکا خود ديگر ابزاري براي تأثيرگذاري آن تحريمها ندارد.
* اقدام نظامي آمريکا عليه ايران نفوذ تهران در مردم منطقه را تقويت ميکند
در ادامه اين جلسه نظر کارشناسان درباره اين امر سوال شد که به نظر آنها باراک اوباما چگونه به موضوع ايران رسيدگي خواهد کرد، دابينز در اين باره گفت که تلاشهاي اوليهاي براي تعامل با نظام ايران صورت گرفته است.
وي با اشاره به لفاظيها درباره احتمال استفاده از گزينه نظامي گفت: خود من شخصاً اعتقاد دارم تهديد به ورود به اقدام نظامي با ماهيتي پيش دستانه عليه ايران، تهديدي متوازن و کارآمد نيست. به نظر من عبور از اين آستانه که البته رئيس جمهور آمريکا در موارد بسيار از گام برداشتن در اين راه خودداري کرده، نتيجه عکس خواهد داشت.
دابينز تصريح کرد، همه نگراني موجود درباره ايران در منطقه بخاطر نفوذ فزايندهايران است نه ترس از اين که تهران احتمالا بخواهد اقدام به حمله به کشورهاي منطقه کرده و حکومتهاي آنها را از ميان بردارد چرا که ايران چند صد سال است که چنين کاري نکرده است. ترس آنها از اين است که ايران به توان هستهاي دست يابد و اين توان به آن قدرت و نفوذ بيشتري در منطقه ببخشد.
اين ديپلمات آمريکايي چنين سوال مي کند که «بايد از سياستمداران منطقه سوال کرد که به نظر شما کدام ايران نفوذ بيشتري بر منطقه خواهد داشت. ايراني که بي هيچ اقدام تحريک آميزي هدف آمريکا قرار گرفته باشد يا ايراني که داراي سلاح هستهاي است؟ به نظر من صورت اول مسئله منجر به نفوذ بيشتر ايران در ميان مردم منطقه خواهد شد.»
* اوباما در دوم تلاش ميکند از مناقشه نظامي با ايران دوري کند
سجادپور نيز در پاسخ به اين سوال با اشاره به درگيري اوباما با موضوعاتي مانند عراق، افغانستان، مناقشه فلسطين و اسرائيل، تروريسم، امنيت انرژي و موضوع هستهاي از اوايل دوران تصدي امور رياست جمهوري، گفت: اوباما کار خود در قبال ايران را با اين فرض آغاز کرد انکار ايران ايران ديگر يک گزينه نيست و بمباران ايران نيز هر يک از موضوعات پيش روي رئيس جمهوري آمريکا را تشديد ميکند و اين امر جداي از ايجاد چنددستگي در داخل ايران خواهد بود. از اين رو آمريکا سياست تعامل در پيش گرفت و در اين راه از هر يک از دولتهايي که از زمان انقلاب ايران روي کار آمدهاند، جلوتر رفت.
به نظر سجادپور، دولت اوباما در دور دوم تصدي خود به دنبال حل رابطه ايران و آمريکا نيست بلکه خودداري از مناقشه نظامي است.( فارس )